Trwa ładowanie proszę czekać ...

Korzyści Chlorofilu

7 października 2016

Z pewnością znasz jedną z wielu zalet chlorofilu Zalety chlorofilu są już znane od bardzo dawna. Jednak to czym jest chlorofil czyni go wyjątkowym i jakie korzyści będzie można z niego czerpać. W tym artykule przedstawiono podstawowe informacje o chlorofilu oraz jego korzyściach dla zdrowia.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil to zielony barwnik, który znajduje się w roślinach. Pochłaniać będzie energię słoneczną, warunkuje fotosyntezę u roślin. Chlorofil będzie dla nich tym czym dla ludzi jest krew. Odpowiada za funkcje metaboliczne roślin takie jak wzrost czy respiracja. Interesujące będzie między innymi to, że cząsteczka chlorofilu jest podobna między innymi do tego jak zbudowana jest hemoglobina ( http://www.duochlorofil.pl/sklad-i-opinie-naukowe ). Różnica to centralny atom, który w chlorofilu to magnez a w hemoglobinie będzie to żelazo. Ten fakt sprawia, że chlorofil jest dla metabolizmu roślin tak ważny, a podobny do hemoglobiny zachęcił do badań nad tym jak może działać również na ludzkie zdrowie.

Korzyści chlorofilu dla zdrowia

Zaobserwowano, że chlorofil przynosi korzyści tym, którzy będą go spożywać. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i sprzyja szybkiemu gojeniu się ran.

Oto kilka zalet, na jakie będzie można wskazać:

- pomaga we wzroście i odnowie tkanek

- pomagać będzie w neutralizowaniu toksyn, które są wdychane każdego dnia co czynić będzie je dobrym suplementem dla osób palących

- dostarczy magnezu i może pomagać krwi w transporcie tlenu do wszystkich komórek i tkanek

- odpowiada za stymulowanie zapotrzebowania w tlen krwinek czerwonych

Usuwanie toksyn z organizmu

- razem z takimi witaminami jak A, C oraz E będzie chronić przed działaniem wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki

- to skuteczny sposób redukujący nieświeży oddech

- obniża zdolność kancerogenów do wiązania z DNA w różnych narządach ciała

- przydatny w leczeniu różnorakich dolegliwości, które związane są z powstawaniem szczawianu wapnia, który prowadzi do pojawienia się kamieni w nerkach

- może chronić organizm przed miażdżycą

- używa się go do leczenia zainfekowanych ran

- ma właściwości antymutagenne oraz antykancerofenne, dzięki czemu będzie pomocny w ochronie przed toksynami czy skutkami ubocznymi leków.

Źródła chlorofilu

Jedynym oczywistym źródłem są oczywiście zielone części roślin. Jednak gotowanie niszczy wiele cząsteczek chlorofilu, więc jeśli korzystamy z wymienionych zalet na pewno warto spożywać regularnie suplementy z dodatkiem chlorofilu. Ekstrakty, ciekłe roztwory oraz tabletki są dziś łatwo dostępne i w każdej aptece będzie można je kupić.