Trwa ładowanie proszę czekać ...

Zielona krew roślin

7 października 2016

Chlorofil jest substancja znaną od bardzo dawna, ale jej zalety dla człowieka dopiero teraz trafiają do szerszej świadomości społecznej. Wiemy o tej substancji tyle, że odpowiada za fotosyntezę, ale jej wpływ na życie człowieka pozostaje tajemnicą. Postaramy się tutaj przybliżyć najważniejsze fakty o tej substancji.

Chlorofil

Chlorofil to zielona substancja znajdująca się w roślinach ( Więcej na: http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil ), często wykorzystywana jako barwnik. Jej obecność umożliwia prowadzenie fotosyntezy, czyli produkcji pożywienia przez rośliny, a także ma wpływ na ich oddychanie. Właściwości chlorofilu są wręcz zapierające dech w piersiach, ponieważ jest to jedyna substancja, która jest w stanie magazynować w sobie energie pochodzącą bezpośrednio ze słońca, z promieniowania świetlnego. Takie działanie ma oczywiście tylko w swoim naturalnym ekosystemie, jakim jest roślina, ale w ciele człowieka też jest bardzo przydatny, chociaż oczywiście nie sprawi, że sami się nakarmimy wychodząc na słońce.

Warto zauważyć, że cząsteczka chlorofilu jest pod względem budowy molekularnej bardzo podobna do hemoglobiny, czyli do substancji zapewniającej naszej krwi czerwony kolor i przenoszącej tlen. Różnica między nimi polega w zasadzie tylko na tym, że w miejscu, gdzie w chlorofilu jest magnez, w hemoglobinie jest żelazo.

Siła zielonych roślin

Badania nad chlorofilem w kontekście zdrowia człowieka związane są właśnie z tym faktem. Największe podobieństwo praktyczne pomiędzy tymi substancjami polega na tym, że obie bardzo dobrze łączą się z tlenem i są w stanie czyścić organizm z pozostałości po procesie przemiany materii, czyli z toksyn. Fakt transportowania przez chlorofil dużej ilości tlenu sprawia, że jego jedzenie jest w stanie zapewnić nam zastrzyk tlenu dla naszego organizmu, a tlen jest niezbędny do życia.

Przyjmowanie chlorofilu

Przyjmowanie chlorofilu jest szczególnie korzystne dla osób z problemami autoimmunologicznymi i cierpiących na choroby nowotworowe. Przyjmowany wraz z pożywieniem chlorofil uczestniczy w oczyszczaniu krwi i limfy z pozostałości po procesach metabolicznych. Z jego pomocą można oczyścić wątrobę wspomóc ją w procesie regeneracji. Chlorofil jest w stanie ponadto wyłapywać z naszego organizmu substancje mogące potencjalnie przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.

Ważne jest także to, że z jego pomocą wzmacnia się układ odpornościowy i skuteczniej usuwa różnego rodzaju bakterie i grzyby atakujące nasze ciało. Jest to też substancja bardzo aktywna chemicznie, która wiąże metale ciężkie znajdujące się w naszym organizmie i jest w stanie skutecznie oddziaływać na normalizowanie się równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych.