Trwa ładowanie proszę czekać ...

Uzdrawiająca moc chlorofilu

7 października 2016

Czym jest chlorofil?

Chlorofil to tak naprawdę zielony barwnik roślin i glonów ( Więcej informacji znajdziesz na: http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil ). Organizmy te wykorzystują go do procesu fotosyntezy, w którym będą tworzyć użyteczną energię światła. Mamy dwa różne typy chlorofilu jaki występuje w roślinach. Jeśli chodzi o te propozycje różnorakich składników, które mają zawierać chlorofil najczęściej będą się składać z połączenia chlorofilu z jego syntetyczną postacią a więc chlorofiliną, która jest bardzo podobnym pod względem budowy związkiem.

Wchłanianie i metabolizm

Mamy niewielką toksyczność, gdy chodzi o wysokie dawki chlorofiliny i dlatego przyjmuje się, że nie będzie to efektywnie absorbowane przez układ pokarmowy. Niedawne badania pokazują jednak, że chlorofilina jest dość łatwo przyswajalna przez organizm. Oba te związki są w stanie wiązać się z tymi cząstkami, które mogą powodowa raka i dzięki temu będzie można się ich pozbyć. Należą do nich niektóre związki, które występują w wędzonym mięsie oraz w dymie tytoniowym. Uważa się, że chlorofil i chlorofilina mogą związać takie substancje, które są dla nas niebezpieczne.

Płynny chlorofil

Inne właściwości lecznicze

Chlorofil to taki składnik, który może działać również jako przeciwutleniacz. To właśnie przeciwutleniacze będą chronić przed wolnymi rodnikami, które są tworzone przez wiele procesów biologicznych i mają zdolność do uszkodzenia DNA komórki jak i też również uszkodzenie samej komórki. Mamy również dane, które pokazują nam, że właśnie enzymy będą chroniły działanie wątroby. Enzymy te są uważane za odpowiedzialne za podejmowanie substancji chemicznych i zamieniają jej działanie na czynniki rakotwórcze. Właśnie w ten sposób można oczekiwać, że chlorofil będzie w stanie chronić przeciwko rakowi nasz organizm.

Kto powinien w szczególności zainteresować się chlorofilem:

Osoby, które są narażone na miażdżycę oraz palacze, osoby z niedoborem witamin i minerałów we krwi.

Osoby, które na co dzień przyjmują bardzo duże dawki leków.

Chlorofil będzie również odpowiadał za znaczące ilości tlenu, dzięki czemu będzie odgrywać bardzo ważną rolę we wspieraniu bakterii aerobowych i będą utrzymywać w organizmie odpowiednią florę bakteryjną naszych jelit. Istnieją dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu różnorakich odmian raka oraz miażdżycy.

Badania pokazują nam, że tak naprawdę chlorofil jest takim składnikiem, który na wiele różnych chorób będzie nam pomagał i dlatego dobrze będzie go wykorzystywać. Warto więc włączyć duże ilości zielonych warzyw do swojej diety, ponieważ dzięki temu nasz organizm będzie lepiej funkcjonował.