Trwa ładowanie proszę czekać ...

Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?

2 czerwca 2017

Zielone koktajle to rodzaj napoju przygotowywanego na bazie owoców, przede wszystkim zielonych warzyw takich jak sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola.

Ten napój od innych naszych napojów odróżnia się ilością chlorofilu jaką będziemy w tym napoju spożywać, do tego masa enzymów, minerałów i cennych dla naszego organizmu witamin a także dość pokaźną dawkę białka.

Co to takiego chlorofil?

Chlorofil to barwnik, który sprawia, że rośliny są w kolorze zielonym. Oprócz tego jest on również określany jako roślinna krew. Podstawowa cząstka chlorofilu jest bowiem praktycznie taka sama jak cząstka hemoglobiny. Różnica jest tutaj w jednym atomie, dokładnie w krwi mamy atom żelaza natomiast w chlorofilu znajduje się atom magnezu. Większość zielonych warzyw posiada około 2 mg gramy żelaza na 100 gram. W surowej pietruszce mamy go 6 mg natomiast dzienne zapotrzebowanie jest na poziomie 18 mg. Chlorofil jest także odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który był w stanie pobudzać do głębszej analizy naukowców, którzy chcieli rozpoznać jego działanie.

Jednak pierwsze badania są dość obiecujące:

- pokonuje bakterie patogenne

- chroni przed kamieniami w nerkach

- łagodzi ból

- wpływa na czerwone krwinki

- reguluje ciśnienie krwi i oddychanie

- poprawia siłę mięśnia sercowego

- odwadnia lekko

- poprawia odporność organizmu

Zielony koktajl

- zwalnia proces utleniania się komórek

- chroni przed starzeniem się skóry

- niszczy wolne rodniki, które uszkadzają komórki

- poprawia gojenie ran

- chroni przed promieniowaniem szkodliwym

- chroni przed nowotworami

- reguluje pracę jelit

- niszczy toksyny oraz metale ciężkie

Zalety

Koktajle z zielonych warzyw mają silne działanie oczyszczające. Poprawiają naszą krew, limfę, płyny wewnątrz komórkowe. Zielone warzywa to źródła chlorofilu, ale również cennych witamin oraz mikroelementów. To również taki napój, który jest bardzo odżywczy

Przygotowanie

Warto szukać takich zielonych warzyw, które smakowo będą nam odpowiadać. Dodawać można do nich między innymi wodę, lód, rożne owoce i przyprawy cynamon czy syrop z agawy, niektórzy dodają tam również oliwę z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy.