Trwa ładowanie proszę czekać ...

Warto wzbogacać dietę o chlorofil

7 października 2016

Zielony barwnik roślin znany jest z tego, że umożliwia fotosyntezę. Jest najważniejszym ze złożonych składników potrzebnych do życia roślinom, ale znakomicie oddziałuje także na organizmy jedzących go zwierząt. Ilość pozytywnych zjawisk stymulowanych przez chlorofil jest naprawdę długa ( http://www.duochlorofil.pl/sklad-i-opinie-naukowe ).

Oczyszczanie organizmu

Głównym wrogiem współczesnego człowieka są unoszące się w powietrzu, zawarte w wodzie i obecne w jedzeniu toksyny, których da się unikać, ale nie da się wyeliminować całkowicie. Dzięki chlorofilowi możliwe jest wymiatanie części z nich z organizmu, by nie mogły się tam gromadzić i szkodzić. Chlorofil jest bardzo aktywny chemicznie, wiąże toksyny, zwłaszcza metale ciężkie, dzięki czemu mogą być wydalone przez organizm zanim jeszcze spowodują jakieś poważniejsze szkody.

Antyoksydant

Aktywność biologiczna chlorofilu przejawia się także w tym, że jest on w stanie wyłapywać wysoce reaktywne cząsteczki tlenu, tak zwane wolne rodniki, które w sposób przypadkowy atakują struktury wewnątrz komórek. Takie przypadkowe zniszczenia mogą prowadzić do rozwoju nowotworu, a do tego po prostu są wyzwaniem dla mechanizmów naprawy struktur wewnątrzkomórkowych. Kiedy takie uszkodzenia nie powstają, organizm może się znacznie lepiej zregenerować i staje się po prostu młodszy.

Skuteczniejsze odchudzanie

Nasze wysiłki mające na celu odchudzanie często rozbijają się o to, że po prostu jesteśmy głodni i nie wytrzymujemy bez jedzenia. Spożywanie dodatkowych dawek chlorofilu sprawia, że nasze ciało lepiej radzi sobie z gospodarką cukrem i przez to nie czujemy się głodni. Najważniejsza jest likwidacja skoków poziomu cukru, co zwykle skutkuje podjadaniem pomiędzy posiłkami.

Poprawa zapachu ciała

Zmniejszanie kwasowości organizmu

Typowa dieta współczesnego człowieka składa się w dużej ilości z wysoko przetworzonych substancji, które posiadają odczyn kwasowy. Zakwaszanie organizmu jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem, ponieważ przywracanie odpowiedniego pH jest trudne i meczące dla naszego ciała, a jeśli pH jest nieprawidłowe, nieoptymalnie działa wiele mechanizmów. Przedłużający się stan nierównowagi może prowadzić do chorób nerek i ogólnego złego samopoczucia. Chlorofil jest silnie zasadowy, co ułatwia uzyskiwanie właściwego stężenia kationów wodorowych i zmniejsza obciążenia dla organizmu.

Lepszy zapach ciała

Chociaż może się to wydawać dziwne, jedzenie chlorofilu jest w stanie poprawiać nasz zapach ciała. Wiąże się to w dużej mierze ze zmianą zakwaszenia organizmu, ponieważ wszystkie nasze płyny ustrojowe, w tym pot, są przez to dotknięte. Kiedy pH się poprawia, pot jest mniej nieprzyjemny, zapach z ust jest lepszy, a do tego omijają nas niektóre brzydko pachnące bakterie.