Trwa ładowanie proszę czekać ...

Prozdrowotne działanie chlorofilu

7 października 2016

Każdej wiosny zaczynamy instynktownie sięgać po nowalijki, zielone warzywa i owoce pojawiające się po zimowej przerwie na okolicznych bazarach. Ich smak sprawia, że chcemy je dodawać do każdego posiłku. Nie jest to przypadkiem, ponieważ nasz organizm dobrze wie, czego mu potrzeba i kiedy tylko pojawiają się nowe, bardzo wartościowe składniki, podświadomie czujemy, że powinniśmy je mieć na talerzu.

Produkty zielone to zresztą bardzo specyficzny element naszej diety, ponieważ związane są z pozytywnym oddziaływaniem na m.in. wątrobę i pęcherzyk żółciowy związane, czyli struktury związane z trawieniem oraz z usuwaniem toksyn. Zawarty w nich zielony barwnik, chlorofil, jest jednym z najważniejszych składników naszej diety. Wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn, przywraca mu równowagę biologiczną, łagodzi stany zapalne, a nawet jest w stanie nas odmładzać dzięki usprawnieniu działania najważniejszych mechanizmów organizmu.

Chlorofil w walce z chorobą

Chlorofilem powinny przede wszystkim zainteresować się osoby leczące anemię. Dzięki niemu wyraźnie zwiększa się bowiem ilość czerwonych krwinek w surowicy krwi. Dzięki tej substancji możliwe jest też uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz zwiększenie jej krzepliwości przy problemach z krzepliwością. Warto podkreślać, że struktura chemiczna chlorofilu jest bardzo podobna do struktury hemoglobiny, dzięki czemu posiada on wiele właściwości przypisywanych hemoglobinie, składnikowi niezwykle ważnemu dla naszego organizmu. W dzisiejszych czasach bardzo istotną właściwością chlorofilu jest wspomaganie w prewencji nowotworowej. Chlorofil posiada zdolność do likwidowania wolnych rodników, które uszkadzając komórki prowadzą czasami do ich rakowacenia.

Chlorofil w codziennej diecie

Lecznicze działanie chlorofilu

Dzięki chlorofilowi możliwe jest też dezaktywowanie wielu karcenogenów, czyli substancji mogących być przyczyną rozwoju raka. Duże ilości chlorofilu powinny przyjmować też osoby cierpiące na cukrzycę. Ten składnik okazał się bardzo skuteczny w poprawianiu pracy wątroby, śledziony i trzustki, a po części także tarczycy. Prawidłowe działanie tych organów sprzyja normowaniu się poziomu cukru we krwi. Niebagatelne znaczenie chlorofil ma także dla układu pokarmowego. Dzięki niemu można stymulować wzrost prawidłowej flory jelitowej, co pomaga przy wielu problemach z trawieniem. Na diecie bogatej w chlorofil na pewno skorzysta także nasz układ krążenia.

Jego obecność zmniejszy ryzyko występowania żylaków, a nawet może ograniczać problemy z hemoroidami. Nie powinny zapominać o nim też kobiety, u których pojawiają się problemy z cyklem miesiączkowym. Chlorofil stosowany jest w normowaniu tych problemów.

Więcej o prozdrowotnych właściwościach chlorofilu dowiesz się ze strony: http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil