Trwa ładowanie proszę czekać ...

Chlorofil a nasze zdrowie

7 października 2016

Chlorofil każdy z nas poznawał w szkole. Jest to substancja znajdująca się w roślinach, która odpowiada za ich zielony kolor. Jest kluczowym elementem fotosyntezy, czyli zamieniania słoneczka i wody w pożywienie, jak pewnie tłumaczyła nam pani w czasach nauczania początkowego. Ta substancja jest w stanie jednak zrobić znacznie więcej i jako dorośli ludzie powinniśmy się zainteresować możliwościami leczniczymi oraz profilaktycznymi oferowanymi przez ten składnik roślinny.

Po co nam chlorofil?

Człowiek uwielbia wygrzewać się w słońcu, ale bynajmniej nie należy tego odczytywać jako zachętę do stosowania chlorofilu w celu hodowania pod skórą własnego pożywienia ( http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil ). Tak to nie działa. Zauważyć należy jednak ciekawe paralele pomiędzy nami i roślinami, ponieważ nam wylegiwanie się na słońcu służy tak samo, jak roślinom, chociaż działają trochę inne mechanizmy. Obecność na słońcu sprawia, że aktywuje się wiele mechanizmów w naszym organizmie, zaczyna on lepiej działać, ma więcej energii i jest znacznie sprawniejszy. Kiedy słońca brakuje, głównie na jesień i w zimie, nasze możliwości fizyczne i intelektualne spadają, czujemy apatię, przygnębienie i jest nam źle.

Chlorofil poprzez zdolność do wiązania tlenu i różnych toksyn jest w stanie w naprawić problemy związane z niedoborem chlorofilu. Dzięki niemu znacznie łatwiej jest utrzymać równowagę biologiczna organizmu, unieszkodliwiane są niektóre struktury i jesteśmy oczyszczani tak z tlenku węgla, jak i z dwutlenku węgla. Dzięki takiej aktywności chlorofil jest w stanie aktywnie przeciwdziałać chorobom i złemu samopoczuciu.

Przeciwdziałanie chlorofilu

Skarb zielonych roślin

Chlorofil jest barwnikiem i tak jak wszystkie barwniki, pochłania określone długości promieniowania słonecznego i potem w wyniku absorpcji dwutlenku węgla jest w stanie tworzyć cukry, co jest jego unikalna zdolnością. Taki proces nazywa się fotosyntezą. Umożliwia ona następnie tworzenie przez organizmy żywe znacznie bardziej skomplikowanych struktur, w tym nawet białek i tłuszczy. Co ważne, chlorofil potrzebuje do swojej pracy masy wody, minerałów i mikroelementów, które zawsze są przy nim obecne, więc jedzenie roślin zielonych, tych najbogatszych w chlorofil, daje naprawdę znakomite rezultaty.

Warto jest pamiętać o tym, że chlorofil oraz jego całe otoczenie posiadają zasadowe pH. Jest to niezwykle korzystne, ponieważ dieta współczesnego człowieka jest zwykle kwaśna, co jest elementem nie tylko smaku, ale procesów chemicznych wywoływanych przez ten fakt. Jego efektem jest zakwaszenie organizmy, który nie jest w stanie przez to efektywnie pracować, a alkaliczny chlorofil ułatwia przywrócenie odpowiednich warunków.